­El seu cosset va dir ahir "basta", amb 97 anys i una vida plena d´experiències interessants per a una dona de la seva generació.

A Santa Margalida, Catalina Santandreu ha estat sempre "l´apotecària" o donya Catalina, filla del recordat metge "Perico", una dona valenta i emprenedora que va ser de les primeres mallorquines que agafaren coratge per anar-se´n a estudiar a fora, Farmàcia en el seu cas, quan a Mallorca això era gairebé un escàndol. Tenia el caràcter fort, i presumia d´haver conegut dos margalidans universals, tot i que molt diferents: l´intel·lectual Joan Mascaró i Forners, i el financer Joan March Ordines. Precisament, Santandreu va coincidir a Madrid mentre en "Verga" estava tancat, i contava com ella anava a visitar-lo, malgrat reia i feia el pur quan li demanaven detalls d´aquelles converses. Tenia bon receptar –"això va molt bé per curar-ho..."–, i, en una altra faceta, impulsà la recuperació de les processons de Setmana Santa, a finals dels 70, que estaven en desús.

"Amb ella, un tros de la història de la Vila també acluca els ulls", va dir ahir horabaixa el rector al funeral, sense anar gens errat.